• Káva mírně potlačuje chutě k jídlu, avšak výsledky studií nejsou jednoznačné. Ať už ano, nebo ne, jde o účinek krátkodobý a z dlouhodobého hlediska při hubnutí jasně vítězí energetický deficit. 
  • Kofein zrychluje metabolismus o 3 až 11 % a stimuluje lipolýzu (neboli rozklad tuků). Důvod je ten, že pití kávy zvyšuje termogenezi, tedy výdej energie na výrobu tepla a stimuluje oxidaci tuků. Efekt je ale poměrně malý a rozhodně se nejedná o zázrak, díky kterému by šlo hubnutí samo.
  • Kofein „nakopává“ a cítíte se více nabuzení. To se pak pozitivně promítne například při cvičení. Výsledky jedné metaanalýzy ukazují, že člověk, který si dá před cvičením kávu, může zvýšit výkon průměrně o 11,2 %.

Můžete při hubnutí kávu s plnotučným mlékem?  

Opravdu miluji tu radost ve vašich tvářích, když vám řeknu ANO! 

Podívejte se na obrázek níže. Do kávy si většinou dáváte půl deci až deci mléka a rozdíl mezi polotučným a plnotučným mlékem jsou 2 g tuku v 1 dcl, což je 76 kJ! 

Pokud se budeme bavit o tom, že vypijete denně litr mléka, má výměna plnotučného mléka smysl. Ale pokud vypijete deci mléka za den…

S klidným srdcem si ponechte plnotučné a kávu si užijte. 

PS: Pokud netrpíte laktózovou intolerancí nebo alergií na bílkovinu kravského mléka, neexistuje žádný důkaz, že by bylo pití kávy s mlékem škodlivé.

Díky příjemné a otevřené atmosféře v kurzu zjistíte, že hubnutí nemusí být trápení. Budete mít možnost sdílet své zkušenosti a úspěchy s lidmi, kteří mají stejný cíl a pravděpodobně

i podobné problémy. Pod vedením lektorky Laďky Kankrlíkové se naučíte sestavit si zdravý a vyvážený jídelníček a dozvíte se, jak zhubnout jednou provždy.

Nevěříme na diety. Hubnutí je o zdravé a udržitelné změně životního stylu, která vás bude bavit!

První polovina kurzu je zaměřena především na edukaci v oblasti výživy a pohybu. Naučíte se sestavit si vyvážený a energeticky přiměřený jídelníček z potravin, které máte rádi. Slova „musíš“ a „nesmíš“ nepoužíváme. Vycházíme především z toho, že každý z nás nosí ten nejlepší recept sám v sobě a lektoři STOBu je pomáhají najít rychleji, než kdybyste ho hledali sami.

Druhá polovina kurzu se věnuje tématům, jež lze shrnout pod módní pojem „hubnutí je v hlavě“. Společně s lektorkou budete pracovat na změně svého chování, návyků a myšlení, které vedou k přejídání a také se naučíte vypořádat se s emocemi a náročnými životními situacemi jinak, než jídlem. 

V pohybové části je cvičební program, který si můžete vybrat tak, aby vyhovoval i těm, jež s cvičením začínají. Cílem je, aby si každý účastník kurzu vybral pohyb, který ho bude bavit a bude v něm pokračoval nejlépe i po skončení kurzu.

Můžete se předběžne podívat na možnosti Centra zdravého pohybu Lucie Mercové:  https://carpediemvary.cz/  

CENA KURZU JE 4 900Kč

Na pohybobou část v centru Carpediem je sleva 15% z nabízených cen.

Dlaší podrobnosti  a možnost online přihlášení na odkazu:

https://www.stob.cz/cs/skupinovy-kurz-redukce-vahy    či ve formuláři na konci webové stránky.

Těšíme se na spolupráci

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) by celkový denní příjem soli u dospělého člověka neměl přesáhnout 6 gramů, což je pro lepší představu jedna čajová lžička. U rizikových pacientů (diabetici,hypertonici) je optimální dávka dokonce jen 3 gramy soli za den. Spotřeba soli v České republice však doporučené hodnoty překračuje více než trojnásobně – na osobu a den v průměru připadá alarmujících 16,5 gramů soli. Přitom je zřejmé, že nadměrné množství soli ve stravě dlouhodobě škodí našemu zdraví, a to významně.

Zdroj:http://www.jomagazin.cz/zdravi-a-krasa/10-doporuceni-jak-omezit-sul/

Foto zdroj : STOB.cz

 Dlouhodobá podpora v úpravě stravovacího plánu je založená na správně nastaném stravovacím režimu, zařazení vhodné pohybové aktivity a zárověň na práci s myšlenkami,

emocemi a chováním, jež ve většině případů podpoří nebo naopak mohou znemožnit změnu životního stylu. Tato změna je vedena formou lekcí společnosti STOB,

kdy se v zákldaních podpoře věnují: 

  • navozování žádoucí změny, které pomáhají měnit špatné stravovací a pohybové návyky.

  • řídí se heslem malými krůčky k trvalé změně. Čím je změna menší, tím je i trvalejší a příjemnější. 

  • společnému hledání cesty, a to nejen ke zdravému životnímu stylu.

Důležitými základy pro tvorbu jídelního plánu jsou nutriční diagnostika s posouzením kvality a kvantity současného jídelního lístku a výživových návyků v reálném prostředí člověka. Díky těmto faktorům lze najít dlouhodobý výživový styl a jídelníček. Nejedná se tedy o šablonový jídelní lístek s doporučením výživových suplementů. Jde především o PLNĚ INDIVIDÁLNÍ STRAVOVACÍ PLÁN, pro konkrétního jedince.


Živiny a další potravinové složky ovlivňují funkci těla, chrání před nemocemi,

obnovují zdraví a určují reakci lidí na změny prostředí. Za určitých okolností

a u některých jedinců může být výživa vážným rizikovým faktorem pro řadu nemocí.

Běžné potravinové složky mohou působit na lidský organismus, ať už přímo nebo nepřímo.

S jarem se v médiích a zejména na internetu a sociálních sítích množí výzvy a návody k jarní očistě či dokonce „detoxu“ organismu pomocí různých zaručených prostředků

Optimálním řešením je prosté dodržování rozumného životního režimu a stravování. To znamená pravidelné stravování nejméně 3x denně s denní konzumací zeleniny a ovoce v množství 500 g a dostatečným množstvím neenergetických nápojů v množství 30 ml na kg hmotnosti. Základním požadavkem je stravování pestré, s využitím všech dostupných potravin ve vzájemných kombinacích a bez vyloučení některé potravinové skupiny. Při zpracování potravin do jídel je třeba omezit takové, které vytváří škodlivé látky, a to je smažení a grilování. Významně našemu tělu prospěje vyloučení alkoholických nápojů.

https://www.nutriport.cz/2019/02/18/potrebujeme-se-na-jare-vycistit-aneb-myty-o-jarnim-detoxu/?fbclid=IwAR0hoTT80Ma12AvOyRa8RyRjn6VEzHVecaL1Z8QgUeah4zsMYvc89vcVvAo

Až 60 procent rodin se stará o svého nemocného příbuzného vlastními silami. Přes dvě třetiny z nich však netuší, jak si poradit, pokud pacient nechce jíst, vyplývá z průzkumu pražské Thomayerovy nemocnice. Úbytek pouhých tří kil přitom může zkomplikovat léčbu, prodloužit nemoc či vést k odložení potřebné operace.

Nechutenství a nezájem o jídlo doprovází řadu častých nemocí. Se ztrátou chuti k jídlu se mimo jiné potýkají onkologičtí pacienti, lidé po mrtvici či s demencí, s nemocemi trávicího ústrojí, dýchacích cest či s psychickými poruchami. "Není to problém jen zdravotnických zařízení, kde není dobrá nutriční péče, ale zejména domácí péče, kam nutriční terapeut nevidí," tvrdí Pavel Kohout z Thomayerovy nemocnice. 

Podle něho může několikadenní nechutenství vést k rychlému úbytku svalové hmoty, což zvyšuje riziko, že se pacient přestane hýbat, dostane zápal plic a bude dehydrovaný. "Zejména senioři mají minimální rezervu a každá ztráta kil je znát. Návrat z domova do nemocnice není příjemný," dodává Kohout. 

Podle něho však záleží zejména na nejbližších, kteří si musejí váhového úbytku včas všimnout. Pacient bez síly totiž není schopen absolvovat potřebná vyšetření a v některých případech dokonce ani operace. "Až třetina pacientů v domácí péči sní pouze třetinu běžné porce, což by měla rodina zaznamenat. Je dobré vést si údaje o tom, co nemocný jedl, kdy a v jakém množství. Dalším ukazatelem je rychlé hubnutí a únava i při malé námaze," vyjmenovává Kohout. 

Pokud si však rodina s nemocným neví rady, měla by vyhledat odbornou pomoc. Nutriční terapeuti v nemocnicích či speciálních centrech upraví jídelníček nebo doporučí takzvaný sipping. "Sipping je komplexní tekutá strava, kterou pacient pomalu usrkává a díky níž se mu do těla dostanou potřebné živiny," vysvětluje pojem Kohout a dodává: "Neváhejte se o výživu svých blízkých zajímat. Je to totiž to jediné, co jsme schopni v léčbě ovlivnit."

zdroj: https://www.tyden.cz/rubriky/zdravi/vetsina-rodin-ma-doma-pacienta-ale-nevi-jak-se-o-nej-starat_197101.html?showTab=diskutovane

Úpravy stravy jsou určeny pro všechny se špatným stavem výživy, který je způsoben nedostatečným nebo nesprávným přísunem základních živin (cukry, tuky, bílkoviny) či stopových prvků.

Nutriční ambulance nabízí podporu zejména při gastroenterologických onemocněních (onemocnění zažívacího traktu -  Crohnova choroba, ulcerozní kolitida, onemocnění slinivky břišní, jaterní onemocnění, stavy po resekcích střeva) neurologická onemocnění (stavy po cévních mozkových příhodách) stavy po rozsáhlých komplikovaných chirurgických operacích a v neposlední řadě i onkologická onemocnění přirozeně vyvolávají různé stupně poruchy výživy, které vyžadují specifickou nutriční péči.

Ambulance nachází uplatnění i v rámci předoperační nutriční přípravy, při sestavování vyváženého jídelníčku pro klienty s alergiemi či intolerancí na některé suroviny, potraviny.

Zdraví celé rodiny začíná v nákupním košíku. I relativně malé změny v nákupních zvyklostech mohou mít významný vliv na vaše zdraví. Proto stojí za to, jíst zdravě. 

Akce zaměřená na správné a zdravé nakupování již skonžila, ale pokud jste se akce zúčastnili a chtěli by jste tyto informace mít, můžete se obrátit přímo na naší Karlovarskou ambulanci výživy. Vaše dotazy rádi zodpovíme.  Provedeme vážení na "chytré" váze a poradíme na co se zaměřit při výběru potravin pro přípravu kvalitní stravy. 

Na krátké video z akce se můžete podívat na adrese:  https://www.youtube.com/watch?v=JCNO9mvYw_w

   Úžasné seniorky v CarpeDiem. Většinou jsme naměřili takový metabolický věk , že by ještě měli chodit do práce 😉🧘‍♀️