S jarem se v médiích a zejména na internetu a sociálních sítích množí výzvy a návody k jarní očistě či dokonce „detoxu“ organismu pomocí různých zaručených prostředků

Optimálním řešením je prosté dodržování rozumného životního režimu a stravování. To znamená pravidelné stravování nejméně 3x denně s denní konzumací zeleniny a ovoce v množství 500 g a dostatečným množstvím neenergetických nápojů v množství 30 ml na kg hmotnosti. Základním požadavkem je stravování pestré, s využitím všech dostupných potravin ve vzájemných kombinacích a bez vyloučení některé potravinové skupiny. Při zpracování potravin do jídel je třeba omezit takové, které vytváří škodlivé látky, a to je smažení a grilování. Významně našemu tělu prospěje vyloučení alkoholických nápojů.

https://www.nutriport.cz/2019/02/18/potrebujeme-se-na-jare-vycistit-aneb-myty-o-jarnim-detoxu/?fbclid=IwAR0hoTT80Ma12AvOyRa8RyRjn6VEzHVecaL1Z8QgUeah4zsMYvc89vcVvAo